26-06-13 Meppeler Courant
Rouveen wint, Staphorst verliest

STAPHORST - SC Rouveen koerst af op een nieuwe accommodatie en anderhalf nieuw kunstgrasveld, een wedstrijdveld en een kleiner bijveldje. VV Staphorst moet nog maar afwachten of ze kunstgras krijgt. Dat is de conclusie van de raadsvergadering van de gemeente Staphorst van gisteravond, waarin een nieuw onderkomen en plastic gras op de agenda stonden.

De gehele gemeenteraad, behalve de SGP die altijd principieel tegen subsidie voor wedstrijdsport stemt, ging gisteravond akkoord met het uittrekken van 150.000 euro als voorbereidingskrediet voor de bouw van een nieuwe accommodatie voor SC Rouveen. Het onderkomen komt op de huidige plek, zij het iets verder naar achteren.

De vereniging wacht al jaren op een deugdelijk onderkomen. Als alles goed gaat - en daar lijkt het op - gaat de schop begin 2014 in de grond. VV Staphorst lijkt aan het kortste eind te trekken. B en W willen voor maximaal 690.000 euro 2,5 kunstgrasveld aanleggen, 1,5 in Rouveen en één veld in Staphorst. Rouveen passeert moeiteloos de kritische gemeenteraad, behalve de principiële SGP.
Door in Rouveen een nieuw nepveld aan te leggen, spaart de gemeente de aankoop van een extra veld uit. Dit scheelt dik 2 ton. Kunstgras in Rouveen gaat er dan ook komen.

Wethouder Klaas Brand wil alles in één keer doen. Het financiële voordeel in Rouveen kan benut worden voor kunstgras in Staphorst en dus maakte hij één voorstel voor twee velden. De politiek ziet dit niet zitten. De raad wil een gesplist voorstel: Staphorst en Rouveen afzonderlijk. Een meerderheid is geen voorstander van kunstgras in Staphorst.Het zou nog niet nodig zijn.
Gemeentebelangen, de ChristenUnie en de SGP zien kunstgras in Staphorst niet zitten. Het CDA wil ook een gesplitst voorstel. De PvdA wijst naar IJhorst. De plaatselijke voetbalclub hier vist altijd achter het net. De SGP, die ook tegen kunstgras in Rouveen is, vindt het belachelijk dat een gemeente die zoveel bezuinigt, wel bijna 7 ton wil spenderen aan nepgras. 'Dat kun je niet met droge ogen uitleggen.'

De ChristenUnie is bang dat kunstgras in Staphorst de uitkomst is van de gesprekken die B en W voerden met VV Staphorst over de jarenlange ruzie over de veldinventaris. Wethouder Brand zei dat dit niet het geval was.

Over de aanbesteding die eraan zit te komen is de raad ook kritisch. Oranjewoud maakte de berekeningen. Dit bedrijf wil het ook wel doen. Oranjewoud zou mede eigenaar zijn van een kunstgrasbedrijf. Niet doen, vindt de raad. 'Gewoon op de markt zetten.'

In september hakt de raad de definitieve knoop over kunstgras door.

terug >>