12-06-13 de Stentor
Wethouder komt weg met affaire motorclub

STAPHORST - Wethouder Jan Talen van Staphorst kreeg dinsdagavond een 'motie van treurnis' aan zijn broek van de ChristenUnie.
Hij had tijdens een overleg met buren van de uit te breiden accommodatie van motorclub AMBC verzuimd notulen te laten maken. Een meerderheid steunde de motie niet.

Geen notulen. Kleinigheidje zou je zeggen. Toch niet. Een dergelijke werkwijze leverde de gemeente
jarenlange ellende op bij de afhandeling van de overname van voetbalcomplex Het Noorderslag in 2008. Een ruzie met de voetbalclub over compensatie kwam mede door het feit dat de gemeente in diverse overleggen nooit aan verslaglegging had gedaan. Pas vorige maand legden gemeente en club het conflict bij. Het kostte Staphorst 56.000 euro en heel veel gedoe.

De Overijsselse Ombudsman veegde vorig jaar de vloer aan met deze amateuristische werkwijze. Toen beloofde het college plechtig beterschap, maar in een delicate kwestie als de uitbreiding van het motorcrosscomplex werd weer niks opgeschreven.

Talen had naar eigen zeggen een goed excuus. Het overleg werd voorgezeten door onafhankelijke mediators. Afgesproken was dat er niet genotuleerd zou worden, zodat buurtbewoners vrijuit konden spreken. Van de acties die voorliggen en de besluiten die genomen zijn, krijgt de gemeenteraad wel een lijstje. Met deze uitleg wist Jan Talen de schade te beperken. Uitbreiding voor AMBC kost in totaal 635.000 euro. Staphorst komt via een formule op een maatschappelijk belang van 40 procent en dat betekent een bijdrage van twee ton. De SGP is tegen. De club krijgt het geld als een omgevingsvergunning voor de uitbreiding is afgegeven.

terug >>