SGS Staphorst in debat

In het SJOS gebouw hield SGS Staphorst vrijdagavond een debatavond. Te gast was Jan Mark ten Hove, beleidsadviseur bij de landelijke SGP-jongeren. Doel van deze avond was het leren verwoorden van je mening en deze duidelijk te maken aan anderen.

Voordat het debatteren begon, werden nog even de tips en tools voor een goed debat doorgenomen. Als debater moet je goed argumenteren. Een persoonlijke ervaring erbij betrekken werkt ook goed en vooral een paar "waarheid-als-een-koe-feiten" noemen.

De aanwezigen genoten volop van alle lachwekkende, maar ook serieuze argumenten die ter plekke verzonnen waren. Vooral na de eerste debatronde, want "jullie moeten iets minder lief voor elkaar worden", stelde Jan Mark ten Hove.

En spugen op straat, moet dat nu verboden worden? Natuurlijk, zeggen de voorstanders, het is asociaal en onhygiënisch, al die rondvliegende bacteriën. Wat een onzin, zeggen de tegenstanders, "wij spugen tenminste op straat en niet op mensen".

Dan een meer serieuze stelling: topinkomens moeten extra belast worden. Ja, zeggen de voorstanders, want zelf geven ze hun geld niet uit, dus moet de overheid het maar van hen afpakken. Ja, maar deze mensen hebben er hard voor gestudeerd en gewerkt, dan mogen ze ook extra beloond worden! Maar mensen die niets hebben, extra belasten werkt ook niet, want van een kale kip kun je nu eenmaal niet plukken.

Bij de laatste stelling blijkt zowaar dat iedereen het met elkaar eens is: koningin Beatrix doet het gewoon heel goed. Van de ene groep mag ze daarom met pensioen en van de andere groep mag ze daarom nog wel even blijven….

Na de sluiting door Jan Mark ten Hove werd , onder het genot van een hapje en een drankje, nog lang nagepraat.

 

terug >>