12-10-12 Meppeler Courant
SGP wil borgsom evenementen

STAPHORST - De SGP in Staphorst wil dat organisaties die een evenement willen houden een borgsom betalen aan de gemeente. Hoe groter de manifestatie, hoe hoger de borg.

Als alles volgens de regels is gegaan, krijgen organisatoren het bedrag weer terug. Op die manier worden mensen gedwongen zich aan de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) te houden.

Dat heeft fractievoorzitter Klaas Slager van de SGP in Staphorst laten weten. Het is volgens hem tijd voor een stok achter de deur. De grootste partij van Staphorst is boos, want afgelopen weekend ging een feest van piratenstation Radio Uniek in Staphorst te lang door. Daarnaast stond de muziek zo hard, dat velen in het dorp - volgens de SGP - het liedje 'Koffie, koffie, lekker bakkie koffie' letterlijk konden meezingen. 'Met spijt in het hart moet ik toegeven dat ook jongeren uit onze eigen achterban naar dergelijke feesten gaan.'

'Het is niet voor het eerst dat organisatoren de regels aan hun laars lappen. Ook afgelopen zomer gingen feesten te lang door en was er geluidsoverlast. Dat moet maar eens afgelopen zijn', zegt Slager. Ik heb het gevoel dat dit veel te vaak met de mantel der liefde wordt bedekt. Volgens Slager is het heel simpel: overtreed je de regels, dan krijg je geen vergunning meer.

Burgemeester Joop Alssema van de gemeente Staphorst erkent dat Radio Uniek de regels afgelopen weekend overtrad. 'Binnenkort worden de organisatoren uitgenodigd voor een goed gesprek. Als je ons vertrouwen beschaamt, heb je een probleem.'

Naast de borg die hij wil instellen, pleit SGP-fractievoorzitter Slager ook voor strengere handhaving van de regels. Als het aan de SGP ligt, wordt de klok letterlijk teruggedraaid en mogen festiviteiten niet te lang doorgaan. Nu mag er soms tot ver na de klok van twaalf worden gefeest, maar dat mag volgens de SGP wel een tandje minder. Helemaal als organisatoren de regels aan hun laars lappen.

Er is nog een reden dat Slager aan de bel trekt. 'De laatste tijd hoor je steeds vaker dat jongeren blijvende gehoorschade oplopen als ze in discotheken zijn geweest. Daar maak ik mij grote zorgen over. Daar zouden we als gemeente ook wat aan moeten doen. Alcohol is een groot probleem, gehoorschade is dat ook. Om te beginnen moeten we de regels voor het geluid aanpassen. Schroef de decibellen maar terug en zet deze in de APV. Het kan zo niet langer. We hebben onze jeugd er niet voor over.'

terug >>