05-07-12 de Stentor
'Soap' pannakooi in Staphorst nadert slot

STAPHORST - De veelbesproken pannakooi die nu nog zieltogend en gesloten aan de Oranjestraat in Staphorst staat, krijgt waarschijnlijk een nieuwe plek op het terrein van voetbalvereniging Staphorst.

Volgende week dinsdag neemt de lokale politiek een finaal besluit. De meerderheid is voor de 21.000 euro kostende verhuizing, een grote minderheid is tegen.

Dat bleek eergisteren tijdens de raadsvergadering. De voetbalkooi in Staphorst-Noord is regelmatig onderwerp van gesprek. Al vele maanden zit er een hangslot op: gesloten! En het begon zo mooi. De buurt en de jongeren sloegen drie jaar geleden de handen ineen om een verpauperd speelplaatsje aan de Oranjestraat op te knappen. Kroon op het werk was een pannakooi. Er kwamen echter zoveel jongeren op af dat de overlast ondraaglijk werd. Tuinen werden geruïneerd en de pannen vlogen soms van het dak. Gezocht werd naar een nieuwe locatie. De noordpunt van het Notarisbos, even verderop, leek dé oplossing. Omwonenden in de Oranjestraat en de jeugd wilden meehelpen om het ding te verhuizen.

De nieuwe buren zagen de kooi echter ook niet zitten en dreigden zelfs met de rechter. Nu dan een verhuizing naar sportpark Het Noorderslag. Volgens B en W de beste optie: het ding blijft in de wijk en levert geen overlast op. De verhuiskosten bedragen wel 21.000 euro. De SGP is tegen. Deze partij wil de kooi liever verplaatsen naar een openbaar trapveld aan de westzijde van de Ebbinge Wubbenlaan. "Als de kooi naar de voetbalclub gaat, sluit je een deel van de bevolking uit", zei raadslid Lubbert Talen. Hij verwees daarmee naar de eigen achterban. Een verplaatsing naar de plek die de SGP wil, ziet wethouder Klaas Brand weer niet zitten. "De jeugd moet dan de weg oversteken en dat is niet gewenst." Ook Gemeentebelangen is tegen. Deze fractie vindt dat er wellicht, andere, betere locaties zijn die nog niet onderzocht zijn. SGP en GB hebben samen acht van de zeventien zetels. ChristenUnie ziet het liefste dat de kooi blijft waar hij nu ook staat. Met een overkapping zorg je er volgens Dik Vedder voor dat de pannen op het dak blijven liggen: "En als het ding na 20.00 uur sluit, ben je de overlast ook kwijt. Klaar en nog goedkoop ook." Maar: "Omdat de meest fracties vóór verhuizing zijn, zullen wij daar ook mee akkoord gaan."

terug >>