20-06-12 Meppeler Courant
Geen stip meer op de horizon

STAPHORST - Geen stip meer op de horizon, geen lange gesprekken meer over de vorm die de samenwerking tussen Dalfsen, Staphorst en Zwartewaterland (DSZ) moet krijgen.

De gedroomde samenwerking tussen de drie gemeenten verloopt niet zoals gepland en de besparing van een ton waarop gehoopt was, wordt ook niet gehaald. Het leek zo mooi, drie vergelijkbare gemeenten die zeer intensief samen optrekken. Geen fusie, het f-woord is taboe, maar omdat je het wiel niet drie keer hoeft uit te vinden, zou een samenwerking veel gemak en geld opleveren. Toch werkt het veel minder dan gedacht. Het trio DSZ blijkt toch te verschillend.

B en W van Staphorst waren gisteravond tijdens de raadsvergadering niet heel erg negatief, maar door de raad werden uitdrukkingen als 'trekken aan een dood paard' gebruikt. Feit is dat de gedroomde kostenbesparingen niet worden gehaald. Sterker nog, ambtenaren die hetzelfde werk doen is hetzelfde pand zetten, zou nog eens 50.000 euro extra kosten. Wat er nu gaat gebeuren, is dat de gemeenten op eenzelfde wijze en met dezelfde systemen gaan werken, zodat medewerkers elkaar kunnen vervangen. 'Geen stip op de horizon, geen ingewikkelde modellen, geen langlopende verplichtingen', aldus burgemeester Joop Alssema van Staphorst.
De zelfstandigheid van Staphorst blijft volgens hem en volgens een groot deel van de gemeenteraad het uitgangspunt.

terug >>