27-04-12 Meppeler Courant
Buurt overtuigt politiek

Staphorst - Als je het als buurt ergens niet mee eens bent, je hebt goede argumenten en je biedt een alternatief, dan kun je wel degelijk zaken veranderen. Het lukte bewoners van de Gersthof deze week in Staphorst.

Het is crisis, ook in de woningmarkt. Daarom vinden omwonenden het te verdedigen dat op een braakliggend stuk grond voor hun huizen aan de Gersthof in nieuwbouwplan De Slagen geen vrijstaande woningen komen, maar negen rijwoningen. En dat terwijl ze hun woning kochten in de veronderstelling, dat er vrijstaande huizen zouden komen. De privéweg die ook ingepland staat achter de rijwoningen, waardoor de nieuwe buren bij hun garages kunnen komen, valt niet in de smaak. De buurt wil een ander plan en krijgt een ander plan.

De gemeenteraad van Staphorst vindt dat de bewoners een punt hebben. Heikel punt is vooral de privéweg achter de negen rijwoningen die zorgt voor een grote parkeerdruk en veel verkeer in de kinderrijke buurt. De buurt ziet dat helemaal niet zitten. Deze weg komt er naar alle waarschijnlijkheid niet. Of er acht of negen huizen komen, is nog wel even de vraag. De buurt ziet graag een woning minder, maar daar staan niet alle partijen achter. Bovendien kost dit de projectontwikkelaar geld en die heeft al moeten inleveren door rijtjeshuizen in plaats van vrijstaande en twee-onder-een-kap-huizen te bouwen.
'Als dit plan zo doorgaat, zijn zestien gezinnen ernstig teleurgesteld', aldus een buurtbewoner deze week tijdens de raadsvergadering waarin hij een alternatief plan met acht woningen presenteerde. Zo wordt het wat rustiger in de wijk.

De Gersthof is overigens helemaal geen hofje. Het wordt een blok woningen, ingesloten door wegen. De actie van de omwonenden heeft effect. Het plan kan terug naar de tekentafel.

Pannakooi
Ook de omwonenden van het Notarisbos in Staphorst-Noord stapten deze week met succes naar de gemeenteraad. Een pannakooi zou bij hen in de buurt komen, maar na protesten werd het plan afgeblazen. Ook deze buurt wist de gemeenteraad te overtuigen. De pannakooi verdwijnt tot nader order naar de gemeentewerf.

terug >>