16-01-12 - Meppeler Courant
Plan voldoet aan alle criteria

STAPHORST - Het was een teleurstellende avond voor Johan Piel van Spoorwind uit Rouveen. Samen met drie collega 's wil hij naast zijn drie windmolens er nog vier bijzetten in lijn met de andere. Dinsdagavond werd door de gemeenteraad van Staphorst over de aanvragen gesproken. De politiek was terughoudend.

Er werden criteria genoemd waar het windpark aan moet voldoen. Volgens Piel is het geen enkel probleem. 'Wij zijn al sinds 2003 bezig. Denk je nou echt dat wij met een aanvraag zouden komen die niet deugt?'

Naast de initiatiefnemers van Spoorwind wil Nuon er ook vijf of zes langs de A28 en ondernemer Lier wil ook twee molens. Johan Piel kijkt voorlopig alleen naar zijn eigen initiatief. 'Ons plan voldoet aan alle criteria. Alle mogelijke barrières zijn door experts onderzocht.' Ondanks de terughoudendheid houdt Piel hoop. De molens die in 2003 werden geplaatst, vergden ook een lange voorbereidingstijd. 'De politiek is aan zet.' Deze week kregen de molenbouwers uit Rouveen een meevaller. De raad van State (RvS) stelde bezwaarmakers tegen de windmolenparken Tolhuiswind en Westenwind, met elk vier molens, in het ongelijk. De bouw is gestart. Rouveners ontpoppen zich tot dé molenbouwers van Overijssel.

Gert van der Veen en Peter Hol bouwen nu vier giganten in de Tolhuislanden. Henk Hol en Johan Piel bouwen vier turbines op het Dalfser deel. De Raad van State haalde de laatste barrières weg. De molens passen volgens het rechtscollege in het provinciaal streven om 80 megawatt aan windenergie te produceren.

Ongeveer de helft van de twintig bezwaarmakers werd niet ontvankelijk verklaard, omdat ze verder weg wonen dan 1.300 meter. Ze klaagden over het uitzicht. Iets waarvan een woordvoerder van Nuon deze week in Staphorst zei dat uit onderzoek blijkt 'dat dit binnen een paar jaar went.'

Bewoners in het gebied maken zich zorgen over weidevogels, maar volgens de RvS zijn er voldoende uitwijkmogelijkheden.

De omgeving zou door hoogspanningsmasten en andere bouwwerken toch al niet aantrekkelijk zijn.

terug >>